Культура Penicillium roqueforti - це невід'ємний компонент для виробництва сирів із блакитною пліснявою.
У даному випадку відібраний спеціальний штам плісняви Penicillium roqueforti створює мармуровий візерунок, що складається з переплетень блакитних прожилок. Цей штам ідеальний для м'якого сиру Горгонзола Дольче, Рокфор та інших м'яких сирів із блакитною пліснявою.
Відмінність Горгонзола Дольче від Горгонзола Піканте:
Горгонзола Дольче (Gorgonzola Dolce) - ліворуч, має набагато кремовішу (іноді її можна їсти ложкою) ніжнішу консистенцію, має блідішу блакитну мармуровість, а смак м'якший, трішечки солодший із ледве помітними нотками гіркоти та горіховим післясмаком.
Горгонзола Піканте (Gorgonzola Piccante) розташована праворуч, текстура сиру щільна, синьо-зелена пліснява виразно виділяється, а смак пікантний і може бути доволі сильним, огортає пряним ароматом плісняви.
Penicillium roqueforti розвивається насамперед у порожнинах, що утворилися в сирному тісті накопиченням газу, виробленого бактеріями та дріжджами. Щоб домогтися адекватного росту плісняви і, насамперед, великого виробництва спор, від яких залежить мармурове забарвлення сиру, необхідно забезпечити достатню концентрацію кисню усередині порожнин і пустот, присутніх у сирі. Надходження кисню забезпечується за допомогою проколювання сиру і створення в такий спосіб каналів, що з'єднують внутрішні порожнини з навколишнім середовищем, що дає змогу повітрю, багатому киснем, проникнути в сир.
Використовуйте спеціалізовану закваску ERBORINATO MSD для приготування сиру Горгонзолла. У складі закваски є болгарська паличка Lactobacillus delbruekii spp. bulgaricus, яка надає сиру характерного приємного смаку та аромату.
Також для формування порожнин у сирі та надання кремової консистенції необхідно додавати в молоко дріжджі Saccharomyces cerevisiae.
Для посилення смаку й аромату, формування малюнка сиру, утворення в сирі тунелів і кратерів, у яких відмінно росте блакитна пліснява, використовують додаткову культуру LEUCONOSTOC.
Склад: спори плісняви Penicillium Roqueforti (штам Т.20), агар-агар, хлорид натрію, молочна кислота, вода.
Норма внесення: 1,6 мл на 100 л молока
Характеристика:
- Колір рідини: рідина зеленого кольору (існують різні відтінки залежно від штамів)
- Колір плісняви в сирі: ніжно блакитний
- Протеоліз (розщеплення білків): середній
- Ліполіз (рзщеплення жирів): середній
- Швидкість росту: висока
- Чутливість до солі: висока
Зберігання: за температури +2...+8ºС. Термін зберігання 6 місяців.
Умови транспортування: культуру упаковано в герметичну упаковку, що виключає контакт із будь-яким живильним середовищем. Тому короткочасне порушення умов зберігання (транспортування при кімнатній температурі) на термін до 2-х тижнів не впливає на активність штаму.
Виробник: ALCE GROUP, Італія
Якщо ж іншого виходу немає, можна заморозити рідку плісняву, попередньо поділивши на порції. Потім використовувати окремо порції.
С Уважением.
Штамм PV обычно используется для производства сыров с мягкой текстурой и умеренной мраморностью. Обеспечивает более нежный и сливочный вкус, с менее выраженным острым послевкусием. Способствует образованию более кремовой и влажной консистенции сыра.
Штамм PA способствует более активному образованию мраморных прожилок в сыре. Придаёт интенсивный аромат с выраженными пикантными и острыми нотами.
Делает сыр более плотным и рассыпчатым.
Штамм PJ используется для производства сыров с интенсивным мраморным рисунком и ярко выраженным вкусом. Обеспечивает насыщенный, пряный вкус с ярким грибным оттенком. Способствует формированию более сухой и твёрдой текстуры.
Исходя из характеристик, то подвид PV больше всего похож на плесень для Горгонзолла Дольче (Алче), но плесень Даниско все равно имеет более насыщенный цвет, чем плесень Альче.
Если подбирать по аналогии, то штамм плесени PRG-3 от компании Хансен больше всего подходит под описание плесени для Горгонзолла Дольче (Алче).
Рекомендуємо почитати
Особенности мезофильных и термофильных заквасок
Закваски для сыра пре..
Дефекты сыра и как их избежать
При изготов..
Условия для развития БЛАГОРОДНОЙ ПЛЕСЕНИ
Основными условиями д..