Lactobacillus plantarum (плантарум) — це молочнокисла бактерія, яка міститься в кисломолочних продуктах, ферментованих овочах (квашена капуста, кімчі) і навіть у кишечнику людини. Відрізняється високою виживаністю — проходить через шлунок і досягає кишечника в активній формі.
Користь L. plantarum для організму:
- Підтримує баланс мікрофлори кишечника — витісняє шкідливі бактерії та грибки.
- Зміцнює імунітет — стимулює активність імунних клітин.
- Знижує запалення в кишечнику — корисно при синдромі подразненого кишечника, колітах.
- Допомагає перетравлювати їжу — розщеплює рослинні волокна, покращує засвоєння поживних речовин.
- Знижує рівень холестерину — зв'язує жовчні кислоти.
- Антиоксидантний захист — нейтралізує вільні радикали.
Lactobacillus plantarum часто використовують у комплексі з іншими пробіотичними культурами для посиленої користі, наприклад L. acidophilus, Bifidobacterium bifidum , а в поєднанні з іншими культурами (наприклад, L. bulgaricus або S. thermophilus) надає кисломолочному продукту м'який, трохи солодкуватий смак без різкої кислинки, за рахунок стійкості до коливань pH довше зберігає свіжість готового продукту, а також при сквашуванні молока L. plantarum виділяє речовини, що пригнічують ріст патогенів.
- Температура сквашування: 30–37 °C (може працювати і при кімнатній температурі, але повільніше).
- Час: 8–12 годин, залежно від бажаної густоти і смаку.
- Зберігання готового продукту: протягом 3–5 днів, щоб бактерії були максимально активними.
Склад: Lactobacillus plantarum
Вид закваски: пробіотики (за посиланням відкриється список усіх заквасок).
Найближчі АНАЛОГИ: немає
Розрахунок норми внесення закваски:
- Якщо ви придбали закваску на 100 л, то на упаковці буде вказано вагу та норму внесення на заданий об'єм молока.
- Якщо ви придбали оригінальний пакет закваски, яка містить 10 U (кількість одиниць активності), то цієї кількості вистачить на переробку 1000 л молока в домашніх умовах. Для розрахунку ваги сухої закваски необхідно зважити на ювелірних вагах культуру, відняти вагу порожнього пакета (8 грам), а потім кількість закваски розрахувати пропорційно вашому об'єму молока. Такий розрахунок необхідно робити кожен раз, тому що кількість закваски в упаковці може змінюватися від партії до партії (обумовлена фаговою альтернативністю партій). Об'єм молока, на який розрахований пакет, при цьому залишається незмінним.
Рекомендації щодо застосування:
- Якщо зберігання закваски здійснюється за негативної температури, перед розкриттям пакет необхідно витримати при кімнатній температурі 20-30 хвилин. Інакше це може вплинути на активність і дію культур.
- Перед застосуванням закваски необхідно переконатися в тому, що культура в пакеті знаходиться в розсипчастій порошкоподібній формі.
- Додавати прямо в молоко, що переробляється. Не допускати утворення піни та попадання повітря в молоко. Розсипати необхідну кількість закваски поверхнею нагрітого до потрібної температури молока, почекати 2-3 хвилини, щоб закваска ввібралася і потім перемішати.
- Залишити молоко сквашуватися на термін, що рекомендується в рецепті.
Зберігання: при температурі -18ºС. Термін зберігання 24 місяці.
Умови транспортування: культура упакована в герметичну упаковку, що виключає контакт із будь-яким природним середовищем. Тому короткочасне порушення умов зберігання (транспортування при кімнатній температурі) терміном до 2х тижнів не впливає на активність штаму.
Виробник: Biochem Lactoferm, Італія
У тому випадку, якщо ви розкрили пакет і не використовували його до кінця, то пакет необхідно герметично закрити або пересипати його в пробірки і зберігати в морозильному відділенні холодильника при температурі -18°С.
УВАГА! При роботі з бактеріальними концентратами ретельно дотримуйтесь стерильності, вимірювальні прилади (ложки) необхідно обробляти 70% спиртовим розчином.
Ще не було питань.
Рекомендуємо почитати
Особенности мезофильных и термофильных заквасок
Закваски для сыра пре..
Пастеризация молока для сыроделия
Пастеризация молока –..
Хранение молока после дойки
Даже если вы держите ..
Значение Lactobacillus acidophylus для организма человека
Помогает снизить урове..