Адигейський сир (класичний рецепт) - рецепт приготування

Адигейський сир є національною стравою черкеської кухні. У республіці Адигея цей продукт готують у кожній родині. Зробити адигейський сир вдома не складе особливих труднощів. Його готують як із незбираного вівцевого або козиного, так із коров'ячого молока.

Адигейський сир відноситься до м'яких сортів сирів. Він має приємний молочний смак та ніжну консистенцію. У міру солоний продукт, як правило, виготовляється без традиційних сирних скоринок. На поверхні головки може бути лише незначна шаруватість. В Адигеї його їдять із сметаною або хлібом та навіть із кавуном. Широке застосування цей сирний продукт знайшов і в кулінарії.

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • Молоко – 4 л;
  • Кефір – 1 л;
  • Сіль кухонна – 1 стол. лож.;
  • Хлористий кальцій – для пастеризованого молока.
  • Також за смаком можна додавати спеції та зелень: чорний мелений перець, коріандр, куркуму, кріп, петрушку тощо.

ІНВЕНТАР ТА ОБЛАДНАННЯ:

  • Каструля;
  • Термометр для молока;
  • Дренажний мішок для сиру твердого та сиру кисломолочного;
  • Форма для адигейського сиру (або інша форма для м'якого сиру);
  • Ложка-друшляк для сирного зерна.

РЕЦЕПТ ПРИГОТУВАННЯ:

1. Налийте молоко у каструлю та поставте на вогонь. Нагрійте молоко до 95 °С. Як тільки температура досягне потрібної позначки, додайте кефір, акуратно помішуючи молоко.

2. Залишіть масу до закипання. У момент закипання молока важливо не залишати його без нагляду і не перетримувати на вогні, інакше сир буде жорсткий.

3. Після того, як молоко згорнулося, необхідно перекласти сирне зерно у дренажний мішок та залишити так на 1,5-2,0 години, щоб відділилась сироватка.

4. Після відпресування сироватки необхідно перекласти сир у форму. Ущільнити його трохи руками і додати до смаку сіль/спеції – обваляти у дрібно нарубаному кропі (можна додати волоський горіх) та суміші трав, прянощів і солі кухонної. Також можна покрити головку сиру оливковою олією та обваляти у спеціях.

5. Сир готовий до вживання вже відразу після того, як він охолонув. Але якщо поставити під гніт або залишити його у формі на 24 години, він стане більш щільним, закріпить свою форму й краще просолиться.

Смачного!

03.01.2018

Для даного рецепту вам може стати в нагоді: