Осетинський сир – це одна з національних страв Осетії, яка виготовляється як із овечого або козячого, так і незбираного коров’ячого молока. Цей розсільний сир має характерний кислувато-солоний смак з гостринкою, а іноді й гіркою ноткою. Завдяки щільній, але водночас ламкій структурі, осетинський сир широко використовується для приготування різноманітних страв: салатів, святкових закусок, пирогів, хачапурі та вареників.
ІНГРЕДІЄНТИ:
- Молоко – 5-6 л;
- Фермент молокозсідальний (дозування згідно з інструкцією);
- Йогурт натуральний на основі закваски «Йогурт» або кефір, виготовлений на заквасці «Кефір» - 500 г;
- Сіль – 1 ст.л.;
- Хлористий кальцій – 0,6 г (для пастеризованого молока).
ІНВЕНТАР ТА ОБЛАДНАННЯ:
- Каструля;
- Термометр для молока;
- Дренажний мішок для сиру;
- Форма для адигейського сиру (або інша форма для м’якого сиру);
- Ложка-друшляк для сирного зерна.
РЕЦЕПТ ПРИГОТУВАННЯ:
1. Налийте у каструлю домашнє пастеризоване молоко і нагрійте на повільному вогні до 35 º С. Приберіть з вогню. З технологією пастеризації молока в домашніх умовах можна ознайомитися тут. Коли молоко нагрілося, влийте у нього розчинений у воді хлористий кальцій.
2. До теплого молока додайте готовий кефір або йогурт і залиште на 20 хвилин для заквашування.
3. У 50 мл очищеної води розчиніть необхідну кількість молокозсідального ферменту.
4. Виливаємо розчинений фермент у каструлю, обережно перемішуємо по всьому об’єму і накриваємо кришкою. За 60 хвилин повинен сформуватися щільний згусток з чистим відділенням сироватки. Якщо згусток ще нестабільний, сироватка не відділяється, дайте молоку постояти ще 5-15 хвилин.
5. Розріжте згусток довгим ножем на кубики зі стороною 2-3 см. Спочатку зробіть поздовжні розрізи, потім поперечні.
6. Залиште нарізаний згусток на 20 хвилин – згусток спуститься на дно, сироватка опиниться зверху.
7. Підготовлену форму для сиру покладіть на піддон для стікання сироватки. За допомогою ложки-друшляка перекладіть сирне зерно у форму.
8. Для прискорення процесу відділення сироватки на сирне зерно можна покласти невеликий тягарець зверху на форму і поставити у холодильник на 2 години разом з контейнером, тому що сироватка буде стікати ще деякий час.
9. Через 2 години сир посолити з боків – молодий домашній сир готовий! Можна їсти його одразу, а можна дати дозріти. По-справжньому глибина смаку досягається через 3-5 діб.
Всі інгредієнти та обладнання для приготування Осетинського сиру можна купити в інтернет-магазині «ДОМАШНІЙ ГАСТРОНОМ».
Успіхів Вам у домашньому сироділлі!
08.01.2018