Зернистий сир – різновид сиру зниженої жирності. Займає проміжне місце між звичайним сиром і твердим сиром, тому що являє собою сирне зерно, змішане з трохи підсоленими вершками. Може використовуватися як самостійна страва, а також для приготування різних салатів.
ІНГРЕДІЄНТИ:
- Молоко – 3 л;
- Вершки 10 % - 450-500 мл;
- Фермент молокозсідальний (дозування згідно з інструкцією);
- Мезофільна закваска (дозування згідно з інструкцією) або мезофільна закваска МА 11 Danisco, мезофільна закваска MM 101 Danisco, мезофільна закваска Flora Danica Хансен, мезофільна закваска R-703 Хансен
- Хлористий кальцій – 0,3 г (для пастеризованого молока);
- Сіль.
ІНВЕНТАР ТА ОБЛАДНАННЯ:
- Каструля;
- Термометр для молока;
- Друшляк.
РЕЦЕПТ ПРИГОТУВАННЯ:
1. Нагрійте домашнє пастеризоване молоко до 37º С. З технологією пастеризації молока в домашніх умовах можна ознайомитися тут. Коли молоко нагрілося, влийте у нього розчинений у воді хлористий кальцій. Посипте закваску на поверхню молока, дайте постояти 3-4 хвилини, щоб порошок увібрав вологу, потім ретельно перемішайте, розподіляючи по всьому об’єму молока.
2. Розчиніть фермент у 50 мл води. Додайте розчин ферменту, постійно помішуючи рухами зверху-вниз, щоб максимально розподілити його по всьому об’єму молока. Залиште на 35-40 хвилин.
3. Проведіть тест на чисте відділення. Якщо згусток не достатньо щільний, залиште ще на 10-15 хвилин.
4. Наріжте згусток на кубики зі стороною 1 см уздовж і поперек, горизонтально і вертикально. Залиште у спокої на 10 хвилин.
5. Потім повільно та обережно помішуйте сирне зерно протягом наступних 25 хвилин, підтримуючи температуру 37-39° С. Занадто великі шматочки з дна каструлі розрізайте ножем. Подрібнюйте сирне зерно ножем до розміру 7-8 мм.
6. Промиваємо сирне зерно. Для цього відкидаємо його на мілкий друшляк або сито і обмокуємо декілька разів у очищеній воді кімнатної температури.
7. Даємо повністю стекти воді з сирного зерна. Трохи просушуємо його.
8. Підготовлюємо вершки. Додаємо у вершки 1/2 – 1 ч.л. (за смаком) мілку сіль і перемішуємо до повного розчинення.
9. Промите та просушене зерно опускаємо у підсолені вершки, обережно перемішуємо і залишаємо у холодильнику на 2-6 годин. Коли вийде час, ваш зернистий сир у вершках готовий до вживання.
Всі інгредієнти та обладнання для приготування Зернистого сиру у вершках можна купити в інтернет-магазині «ДОМАШНІЙ ГАСТРОНОМ».
Успіхів Вам у домашньому сироробстві!
04.03.2018