Філадельфія – популярний американський вершковий сир, який виготовляється із суміші молока та вершків. Він відрізняється від інших сирів тим, що йому для визрівання не потрібно багато часу. Філадельфія має м’який вершковий смак та кремову консистенцію. Сир філадельфія користується великою популярністю у багатьох кухнях світу. Ніжна консистенція дозволяє використовувати цей продукт для виготовлення соусів та кремів. Входить цей сир до складу рецептів численних десертів і досить популярних останнім часом суші. Філадельфія – це головний компонент класичного американського чизкейку.
ІНГРЕДІЄНТИ:
- Молоко – 2,5 л;
- Вершки 20-25 % - 500 мл;
- Фермент молокозсідальний (20 - 30 % от норми внесення);
- Мезофільна закваска (дозування згідно з інструкцією) або мезофільна закваска МА 11 Danisco, мезофільна закваска MM 101 Danisco, мезофільна закваска Flora Danica Хансен, мезофільна закваска R-703 Хансен
- Хлористий кальцій – 0,3 г (для пастеризованого молока);
ІНВЕНТАР ТА ОБЛАДНАННЯ:
- Каструля;
- Термометр для молока;
- Ложка-друшляк для сирного зерна;
- Лавсановий мішечок.
РЕЦЕПТ ПРИГОТУВАННЯ:
1. Налийте у каструлю домашнє пастеризоване молоко і нагрійте на повільному вогні до 32º С. Приберіть з вогню. З технологією пастеризації молока в домашніх умовах можна ознайомитися тут. Коли молоко нагрілося, влийте у нього розчинений у воді хлористий кальцій та пастеризовані вершки.
2. Заквашувальну культуру рівномірно посипте на поверхню молока. Дайте постояти 3 хвилини, щоб суха закваска увібрала вологу, і перемішайте молоко обережними рухами зверху-вниз.
3. Наберіть по 50 мл теплої води у 2 посудини: в одній розчиніть хлористий кальцій, в іншій – молокозсідальний фермент, після чого додайте суміші до каструлі і знов перемішайте.
4. Тепер згусток повинен визріти. Для цього закрийте каструлю кришкою і залиште на 10-12 годин за кімнатної температури. По тому часі Ви побачите сирний згусток – гель під шаром напівпрозорої сироватки. Згусток необхідно обережно перекласти у дренажний мішечок.
5. Після цього мішок потрібно підвісити для стікання сироватки, це забере ще 8-10 годин. По тому часі консистенція філадельфії буде негомогенною – не переймайтеся, все гаразд.
6. Якщо ви готуєте сир для чизкейку, додавати сіль не треба, але для класичної філадельфії радимо додати 1-1,5 ст.л. солі. Залишилося тільки відпресувати сир: для цього покладіть його у друшляк, не виймаючи з дренажного мішка, і покладіть вагу 2,5-3 кг на 5 годин.
7. Перекладіть готовий сир у харчовий контейнер. Зберігати у холодильнику і використати протягом 7 днів.
Всі інгредієнти та обладнання для приготування сиру Філадельфія можна купити в інтернет-магазині «ДОМАШНІЙ ГАСТРОНОМ».
Успіхів Вам у домашньому сироробстві!
02.04.2018